Daal Makhani


When we think of creamy daal, the dish that comes to our mind is “Daal Makhani”. This is one meal which is part of all occasions and ceremonies in North India. Made with black urad daal, rajma, cream and butter; have the richness that we look out in restaurant style Daal Makhani.There are loads of recipes of making it use only urad daal and slow cooking, as this is one lentil that easily thrives slow cooking and the longer it gets cooked; the richer Daal Makhani is ๐Ÿ˜Š




Ingredients-

Black whole Urad Daal -100gm (soaked overnight)

Rajma- 50gm (Optional) (soaked overnight))
Butter-100gm
Oil-1tsp
Onion finely chopped -1 small
Salt – as per taste
Ginger-Garlic-green chili paste -2tbsp
Fresh tomato Puree -3 tomatoes medium size
Kashmiri Red chili powder -1.5tsp
Garam Masala powder -1tsp
Kasoori methi-1tsp
Fresh cream -1/4 cup
Water-1glass

Boil Daal -

1- Put the soaked and washed daal in pressure cooker, add salt and 1glass of water. Cook it for 4-5 whistles.

Making Daal Makhani -

2- Heat 50 gm butter+1tsp oil in a kadhai, add onion and fry till it light in color. Next add ginger-garlic-chili paste, sautรฉ till the raw smell goes. Reduce the flame and add kashmiri red chili powder. Mix.
3- Add fresh tomato puree and cook for 5minutes till it starts leaving oil. Pour the boiled daal in this masala and let it cook on slow flame for 20-30 minutes. Add salt as per your taste, If daal is too thick add some lukewarm water as per the consistency you require.
4- Second tempering - Heat oil in tadka pan, add chopped garlic and cook till golden. Add this to the daal and mix it nicely for burnt garlic flavor.
5- Add remaining butter, kasoori methi and garam masala powder. Mix it again
6- Switch off the flame and add fresh cream, mix well and creamy daal makhani is ready to serve.

เคธाเคฎเค—्เคฐी-

เค•ाเคฒा เคธाเคฌुเคค เค‰เคก़เคฆ เคฆाเคฒ -100 เค—्เคฐाเคฎ (เคฐाเคค เคญเคฐ เคญिเค—ोเคฏा เคนुเค†)
เคฐाเคœเคฎा- 50 เค—्เคฐाเคฎ (เคตैเค•เคฒ्เคชिเค•) (เคฐाเคค เคญเคฐ เคญिเค—ोเคจा)
เคฎเค•्เค–เคจ-100gm
เคคेเคฒ -1tsp
เคช्เคฏाเคœ เคฌाเคฐीเค• เค•เคŸा เคนुเค† -1 เค›ोเคŸा
เคจเคฎเค• - เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ
เค…เคฆเคฐเค•-เคฒเคนเคธुเคจ-เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เคš เค•ा เคชेเคธ्เคŸ -2 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš
เคคाเคœा เคŸเคฎाเคŸเคฐ เคช्เคฏूเคฐी - 3 เคŸเคฎाเคŸเคฐ เคฎเคง्เคฏเคฎ เค†เค•ाเคฐ
เค•เคถ्เคฎीเคฐी เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เคš เคชाเค‰เคกเคฐ -1.5 เคšเคฎ्เคฎเคš
เค—เคฐเคฎ เคฎเคธाเคฒा เคชाเค‰เคกเคฐ -1 เค›ोเคŸा เคšเคฎ्เคฎเคš
เค•เคธूเคฐी เคฎेเคฅी -1 เค›ोเคŸा เคšเคฎ्เคฎเคš
เคคाเคœा เค•्เคฐीเคฎ -1/4 เค•เคช
เคชाเคจी -1 เค—िเคฒाเคธ

เค‰เคฌाเคฒ เคฆाเคฒ -

1- เคช्เคฐेเคถเคฐ เค•ुเค•เคฐ เคฎें เคญीเค—ी เคนुเคˆ เค”เคฐ เคงुเคฒी เคนुเคˆ เคฆाเคฒ เคกाเคฒें, เคจเคฎเค• เค”เคฐ 1 เค—िเคฒाเคธ เคชाเคจी เคกाเคฒें। เค‡เคธे 4-5 เคธीเคŸी เค•े เคฒिเค เคชเค•ाเคं।

เคฆाเคฒ เคฎเค–เคจी เคฌเคจाเคจा -

2- เคเค• เค•เคข़ाเคนी เคฎें 50 เค—्เคฐाเคฎ เคฌเคŸเคฐ + 1 เคŸीเคธ्เคชूเคจ เคคेเคฒ เค—เคฐเคฎ เค•เคฐें, เค‰เคธเคฎें เคช्เคฏाเคœ เคกाเคฒें เค”เคฐ เคนเคฒ्เค•ा เคฐंเค— เคนोเคจे เคคเค• เคญूเคจें। เค‡เคธเค•े เคฌाเคฆ เค…เคฆเคฐเค•-เคฒเคนเคธुเคจ-เคฎिเคฐ्เคš เค•ा เคชेเคธ्เคŸ เคกाเคฒें, เค•เคš्เคšी เคฎเคนเค• เค†เคจे เคคเค• เคชเค•ाเคं। เค†ंเคš เค•ो เค•เคฎ เค•เคฐें เค”เคฐ เค•เคถ्เคฎीเคฐी เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เคš เคชाเค‰เคกเคฐ เคกाเคฒें। เค…เคš्เค›ी เคคเคฐเคน เคฎिเคฒाเคं।
3- เคคाเคœ़ा เคŸเคฎाเคŸเคฐ เคช्เคฏूเคฐी เคกाเคฒें เค”เคฐ 5 เคฎिเคจिเคŸ เคคเค• เคคेเคฒ เค›ोเคก़เคจे เคคเค• เคชเค•ाเคँ। เค‡เคธ เคฎเคธाเคฒे เคฎें เค‰เคฌเคฒी เคนुเคˆ เคฆाเคฒ เคกाเคฒें เค”เคฐ เค‡เคธे เคงीเคฎी เค†ंเคš เคชเคฐ 20-30 เคฎिเคจเคŸ เคคเค• เคชเค•เคจे เคฆें। เค…เคชเคจे เคธ्เคตाเคฆ เค•े เค…เคจुเคธाเคฐ เคจเคฎเค• เคกाเคฒें, เค…เค—เคฐ เคฆाเคฒ เคฌเคนुเคค เค—ाเคข़ी เคนै, เคคो เค†เคชเค•ो เคœो เค†เคตเคถ्เคฏเค•เคคा เคนै, เค‰เคธเค•े เค…เคจुเคธाเคฐ เคฅोเคก़ा เค—ुเคจเค—ुเคจा เคชाเคจी เคกाเคฒें।
4- เคฆूเคธเคฐा เคคเคก़เค•ा - เคคเคก़เค•ा เคชैเคจ เคฎें เคคेเคฒ เค—เคฐเคฎ เค•เคฐें, เค•เคŸा เคนुเค† เคฒเคนเคธुเคจ เคกाเคฒें เค”เคฐ เคธुเคจเคนเคฐा เคนोเคจे เคคเค• เคชเค•ाเคं। เค‡เคธे เคฆाเคฒ เคฎें เคฎिเคฒाเคं เค”เคฐ เคœเคฒे เคนुเค เคฒเคนเคธुเคจ เค•े เคธ्เคตाเคฆ เค•े เคฒिเค เค‡เคธे เค…เคš्เค›ी เคคเคฐเคน เคฎिเคฒाเคं।
5- เคฌเคšा เคนुเค† เคฎเค•्เค–เคจ, เค•เคธूเคฐी เคฎेเคฅी เค”เคฐ เค—เคฐเคฎ เคฎเคธाเคฒा เคชाเค‰เคกเคฐ เคกाเคฒें। เค‡เคธे เคซिเคฐ เคธे เคฎिเคฒाเคं
6- เค†ंเคš เคฌंเคฆ เค•เคฐ เคฆें เค”เคฐ เคคाเคœी เค•्เคฐीเคฎ เคกाเคฒें, เค…เคš्เค›ी เคคเคฐเคน เคฎिเคฒाเคं เค”เคฐ เคฎเคฒाเคˆ เคตाเคฒी เคฆाเคฒ เคฎเค–เคจी เคธเคฐ्เคต เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเค เคคैเคฏाเคฐ เคนै।

Comments

Popular posts from this blog

Gold Coin | Vegetable gold coin | Veg starter | Starter delight

How to make Paneer Butter Masala

Chatpati Hari Mirch | Instant Mirchi fry | Hari Mirch fry | Green Chili fry